Фортеця Фуна

5 липня 2013

Від фортеці Фуна, що височіла колись під горою Демерджі, залишилось небагато – невеликі фрагменти будівель.
Проте місце, де вона колись розташовувалася, надзвичайно мальовниче, тому приваблює туристів. Залишки фортеці стоять поряд зі знаменитою Долиною привидів – урочищем із гігантськими химерними статуями природного походження.


Фортецю Фуна звели, як одне з оборонних укріплень князівства Феодоро. Твердиня в цьому місці була потрібна для захисту кордонів князівства від генуезців, які господарювали на південному березі Криму. З фортеці Фуна добре було видно Алуштинську долину і можна було контролювати дорогу, що сполучала степові і передгірні райони півострова з узбережжям.

Фортеця проіснувала до 1475 року, її кілька разів перебудовували та оновлювали. Первісне укріплення складалося з однієї вежі й оборонної стіни завтовшки 1,5 метра. Зі східного боку розташовувався неприкритий брамний отвір. 1423 року землетрус зруйнував стіни. Проте доволі швидко їх відновили й потовщили. Єдину вежу також реконструювали, а на додаток до неї на північно-східному розі фортеці побудували другу вежу. Поряд із брамою звели відкриту з тилу напівкруглу вежу. 1450 році фортецю знову реконструювали – зовні збудували масивну вежу-донжон, а над брамою – храм Святого Феодора Тірона.

Існує легенда про поховання в цій місцевості Королеви Готів, а також її знаменитої корони. Після захоплення Криму фашистськими військами й проведених там розкопок німцями, ця легенда не підтвердилась. Місцеві жителі вірять дотепер, що корона лежить під стінами замку.