Долина привидів

5 липня 2013


Унікальне скупчення кам’яних фігур на схилах гори Південної Демерджі. Найзнаменитіша скульптура в Долині привидів – гігантський «Палець Петра І», заввишки 25 метрів і шириною 5.

Він оточений фігурками трохи менших розмірів, але дуже численними і цікавими серед них, можна знайти жабу, трьох відьом, голову воїна, а деякі навіть знаходять портрет Єльцина.


Долина привидів – це не долина в звичайному розумінні. На відміну від звичайних долин, вона знаходиться на схилі гори та існує легенда, яка розповідає про те, як утворилась.

За легендою на вершині Демерджі була кузня, коваля, яка постачала зброю. Коваль був злий та рідкість ласим до золота. Замовлення росли і води для нормальної роботи кузні треба багато. Коваль перенаправив джерело, яке постачало село біля підніжжя воду, собі в кузню. У селі почалися посуха та не врожайність, жителів чекала голодна смерть. Тоді зібралися старці і пішли до коваля просити пощади, але не послухав їх. Довго думали гадали кого послати до злого коваля, та послали найкрасивішу та найрозумнішу дівчину в селі Марину. Просила та благала Марина коваля як могла, але і той її не послухав та скинув та скинув її з обриву. Земля не витримала такої злості, розкрила надра та проковтнула кузню. І утворилась на тому місці Долина Привидів, а всі кам’яні фігури в ній – це коваль зі своїми прибічниками.