Гора Демерджі

5 липня 2013

Демерджи – найбільш приваблива і таємнича гора з усіх гір. Багато тисячоліть трудилися вода та вітер, щоб виліпити грандіозні кам’яні фігури і стовпи. В перекладі з кримськотатарською мовою Демерджі означає коваль.

З кожною пройденою годиною змінюється колір гори. Таке враження, що по її схилах перепливає веселка.

Гора Демерджі розташована неподалік від шосе, що з’єднує Алушту з Сімферополем. Поруч з підніжжям гори знаходиться село Лучисте. Біля нього можна побачити народження величезних каменів. Це наслідки найпотужніших обвалів, перший з яких стався у 1894 році. Тоді брила скелі поховала 4 будівлі. Останній раз коли обсипалась Демерджі в серпні 1966 р.

 Про Демерджі ходять безліч легенд. Одна така історія оповідає про коваля, який влаштував на паруючій вершині кузню. Тут він робив зброю для військ завойовників. Сюди на роботу приводили найбільш сильних чоловіків. Вони через деякий час гинули. Гора була осіяна смертю. Тільки одна дівчина на ім’я Марія вирішила вмовити коваля припинити роботу і закрити кузню, але лягла від рук коваля. Не винесла стара гора такого злодія та здригнулась від вершини до основи, поглинувши в свої надрах коваля з усім його господарством. Саме тоді гора змінила свою назву з Фуни на Демерджі.

Піднявшись на вершину Демерджі можна насолоджуватись прекрасним видом, що в око не поміщається.